Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΙΛΙΑΔΑ : ΡΑΨΩΔΙΑ Α 54 - 306 - ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ - Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ



Τόπος : Το στρατόπεδο των Αχαιών στην Τροία
Χρόνος : 10η μέρα της Ιλιάδας
Πρόσωπα : Αγαμέμνονας, Αχιλλέας, Αθηνά, Κάλχας, Νέστορας



Αφηγηματικές τεχνικές - Εκφραστικά μέσα



  • Τα άστοχα ερωτήματα (στ. 66) σε συνδυασμό με τους δισταγμούς του Κάλχαντα επιβραδύνουν (καθυστερούν) το χρόνο της αφήγησης.
  • Επική ειρωνεία : όταν οι ακροατές γνωρίζουν κάτι που οι ήρωες του έπους το αγνοούν (στ. 55 κ.εξ.)
  • Το σχήμα του αδυνάτου : όταν  ο ποιητής θέλει να τονίσει ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι, το παραλληλίζει με κάτι που είναι αντίθετο στους φυσικούς νόμους. (ισχύει και στα δημοτικά τραγούδια)(στ. 235 κ.εξ.).



Χαρακτηρισμός προσώπων (Ηθογράφηση)



Αχιλλέας :    ανήσυχος για  την τύχη των Αχαιών, γνωρίζει τις θρησκευτικές υποχρεώσεις προς τον Απόλλωνα, υποστηρικτής του αδύναμου μάντη Κάλχα. Λογικός μπροστά στις απαιτήσεις του Αγαμέμνονα, δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για το καλό του στρατού. Αργότερα χάνει την ψυχραιμία του, νιώθει αδικημένος και περιφρονημένος από τον Αγαμέμνονα. 

Κάλχας :       φοβάται να εκφράσει τις προφητείες του μπροστά στον Αγαμέμνονα, λόγω και της θυσίας της Ιφιγένειας στην Αυλίδα, επιδιώκει να καλύψει την ανασφάλειά του με τη βοήθεια του Αχιλλέα. 

Αγαμέμνονας : δείχνει αλαζονική συμπεριφορά, δε σκέφτεται τη συμφορά που χτύπησε τους στρατιώτες του, αλλά εγωιστικά μόνο τον εαυτό του. Φέρεται με ασέβεια  στον Κάλχα, προσβάλλει έμμεσα και τη νόμιμη σύζυγό του. Περιφρονεί τον Αχιλλέα, στον οποίο ξεσπά όλη τη μανία του, ικανοποιώντας τον πληγωμένο εγωισμό του. Χάνει την αυτοκυριαρχία του, είναι αυταρχικός ως ηγεμόνας. Μιλάει με ευγένεια μόνο προς τον Νέστορα.

Νέστορας :     θεωρείται ο σοφότερος των Αχαιών, είναι συνετός και δίκαιος κριτής των γεγονότων. Χρησιμοποιεί λογικά επιχειρήματα, έχει πείρα ζωής, που τον καθιστά  πειστικό, ειλικρινή και δίκαιο με όλους. Τοποθετεί το συλλογικό συμφέρον πάνω απ’ όλα.



(Επιλογή σχολίων από το βοήθημα Βολονάκη)



                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου